Tweede windpark Borssele valt veel goedkoper uit

Het tweede windpark Borssele is naar verwachting met slechts 0,3 miljard euro subsidie te realiseren en exploiteren. Er was gerekend op een bedrag van 5 miljard euro. En consortium van Shell, Van Oord, Eneco en Mitsubishi/DGE legt het windpark op zee aan.

Met het tweede windpark Borssele wordt nog meer subsidie bespaard dan bij het eerste windpark Borssele. Dit was al het - tot nu toe - goedkoopste nog aan te leggen windpark op zee ter wereld. Bovendien heeft - bij de huidige prognose van de elektriciteitsprijs - het tweede windpark Borssele na 7,5 jaar geen subsidie meer nodig.

Vijf windparken

Deze nieuwe aanbesteding betreft het tweede van in totaal vijf grootste windparken die behoren tot de grootste ter wereld en in 2023 in bedrijf moeten zijn. Elk windpark heeft een capaciteit van 700 megawatt, dat is per park voldoende om een miljoen huishoudens van elektriciteit te voorzien. De windparken Borssele worden gebouwd op 22 km voor de Zeeuwse kust.