Let's put paper into practice

‘Bijna alle landen hier aanwezig tekenden het Parijsakkoord. En nu kan het al binnen een jaar in werking treden. Een fantastische mondiale prestatie! Maar we moeten wel met zorg de transitie in gang zetten.’ Deze woorden sprak staatssecretaris Dijksma tijdens de COP22 in Marrakesh, na de formele openingsceremonie van het COP22 High Level Segment.  In haar nationale verklaring gaf ze onder meer aan dat Nederland hiervoor nog meer inzet op klimaatfinanciering.

 

‘Mensen die in de fossiele industrie werken, in de landbouw, in de oude economie, zij maken zich zorgen om hun banen en toekomst', aldus Dijksma. 'Daarom moeten we leiderschap tonen. Moeten we zorgen voor duurzame economische groei en voor duurzame werkgelegenheid.'

Meer klimaatfinanciering

'Nederland neemt de uitdaging om klimaatacties te versnellen aan!' Dijksma refereert aan de Nationale Klimaattop en noemt onder meer het streven om in 2017 660 miljoen euro te besteden aan klimaatfinanciering (dit was 440 miljoen in 2015).

‘Daarnaast wil ik drie bescheiden toezeggingen doen. Ten eerste maak ik 1 miljoen euro over aan het Capacity Building Initiative for  Transparency. Ten tweede steun ik de Wereldbank met 3,9 miljoen euro voor het promoten van koolstofbeprijzing. En tot slot: Nederland heeft nog Clean Development Mechanism credits over. Die mogen we in principe tot 2020 inzetten. Dat doen we niet. We verkopen ze ook niet: we cancelen ze, wat ongeveer gelijk staat aan 4 megaton uitstoot.’

Dijksma roept de aanwezigen op Parijs een waardig vervolg te geven. ‘Let’s put paper into practice. Let’s bring Paris into practice!’

Het e-zine dat volgende week verschijnt is volledig gewijd aan de COP22.